Čokoláda patrí medzi afrodiziaka, lieči a povzbudzuje myseľ. Dokáže v nás vyvolať závislosť, no pri zvýšenej konzumácií môže mať vplyv na našu váhu. Aj takáto vie byť čokoláda.

Čokoládu však milujú asi naozaj všetci. Niektorí zbožňujú mliečnu, iní zase orieškovú alebo horkú. Vedeli ste, že tí ktorí milujú mliečnu alebo bielu, ju zjedia väčšinou celú, a to úplne sami? Naopak tí, ktorí uprednostňujú horkú s vysokým percentom kakaa, si dajú jeden riadok a bude im bohato stačiť. Dôvod? Líši sa nielen obsahom kakaa, ale tiež obsahom cukru, ktorý dráždi inzulín. Medzi jednotlivými druhmi čokolád je teda zásadný rozdiel, a to najmä v obsahu kakaového masla či iných tukov.

Ako už bolo spomenuté, nie je čokoláda ako čokoláda. Každá z nich obsahuje rôzne prírodné sladidlá, med, kakaový prášok či cukor. Pri výbere sa však zamerajte na obsah kakaovej sušiny. Tá nám napovie, aký je celkový obsah kakaových sušín použitých pri výrobe čokolády. Čím väčšie percento bude mať, tým lepšie! Rastlinné ruky nesmú tvoriť viac ako 5% celkovej hmotnosti čokolády a nesmie byť znížený minimálny obsah kakaového masla či celkovej kakaovej sušiny. Na obale sa informujte aj o alergénoch, pričom najčastejšie ide o oriešky, lepok, mlieko, vajcia a sóju.

Siahnite po kvalitnej čokoláde, z ktorej nepriberiete

Asi aj vy dobre viete, že horká čokoláda je jedna z tých najzdravších, keďže obsahuje aj najviac percent kakaa. Ideálne je aspoň 50% kakaových súčasti, no pokiaľ ste zástancom zdravej stravy, siahnite po 90% pravej horkej čokoláde, ktorá má perfektné účinky pre náš organizmus. Najväčším bonusom je asi to, že z tejto čokolády nepriberiete. Samozrejme len v tom prípade, že si dáte primerané množstvo.

 

FOTO:  © picsfive / Dollar Photo Club

 

Facebook Comments

Leave a Reply

You may also like

Naše tipy ako vybrať krovinorez či strunovú kosačku

Či už vlastníte rozľahlý pozemok alebo menšiu okrasnú