Ako spracovať ovocie, ak ho je príliš veľa ako tento rok?

Ako spracovať ovocie, ak ho je príliš veľa ako tento rok?

- in Technika
0
Komentáre vypnuté na Ako spracovať ovocie, ak ho je príliš veľa ako tento rok?

Ak potrebujeme pooberať a spracovať ovocie, bohaté na sladkú a chutnú šťavu, je lis na ovocie užitočný pomocník, bez ktorého sa nezaobídeme. Najmä ak sa snažíme rýchlo spracovať ovocie, ktoré by inak čoskoro podľahlo skaze (hrozno, niektoré odrody jabĺk), alebo sa snažíme o spracovanie ovocia, ktoré je síce trvanlivé, ale vzhľadovo málo príťažlivé – a teda nie je vhodné na priamy konzum –  ale inak mu nič nechýba. Na to slúžia rezačky a lisy na ovocie.

Lis na ovocie sa skladá z troch základných častí:

Dole je základňa – platňa na troch či štyroch  nohách, ktoré je možné upevniť o podlahu. To oceníte, keď budete z celej sily točiť kľukou a vytláčať z lisovaného ovocia posledné kvapky. Lis bude držať a nebude sa točiť spolu s vami.

Samozrejme, základňa má po okrajoch drážku, ktorá zbiera šťavu a odvádza ju do nádoby.

V strede spodnej platne je upevnená masívna závitová tyč, na ktorú sa nasadzuje lisovacia hlava so skrutkou.

Tu sa oddeľuje lisové zrno od pliev. Jednoduché lisy majú len jednoduchú skrutku, zložitejšie sú vybavené rohatkou, ktorá fixuje lisovaciu hlavu v dosiahnutej polohe. Obsluha preto nemusí chodiť dokola okolo lisu ako barbar Conan. Praktické.

Treťou časťou je drevený (zvyčajne otvárací) kôš, do ktorého sa ukladá lisované ovocie.

Pre lis na ovocie sa dnes nakupuje aj príslušenstvo. Nie je ho síce tak veľa, ako v tunerskom stánku, ale výkon lisu zvyšuje. Napríklad doštičky medzi jednotlivým vrstvami ovocia zlepšia výťažnosť a vrecká na ovocie zasa zvýšia rýchlosť práce.

Pred lisovaním je vhodné ovocie podrviť, či už ručne, alebo pomocou drviča. Dosiahneme tým vyššiu výťažnosť šťavy pri menšej námahe. Z hygienických dôvodov nie je vhodné nechávať podrvené ovocie dlhšie stáť, takže vždy si pripravme len toľko ovocia, koľko dokážeme okamžite spracovať.

Pri drvení nie je vhodné ovocie drviť systémom “na kašu”, naopak, je vhodné, keď sa pri drvení nerozdrobia jadierka, ktoré potom nepriaznivo ovplyvňujú výslednú chuť šťavy.

Po nasypaní ovocia do lisu či uložení vrecka s ovocím môžeme založiť hornú dosku (prípadne aj  viacero dosiek a vytvoriť v lise viacero “poschodí”) a maticu. Tú uťahujeme  a po úplnom dotiahnutí necháme ovocie ešte chvíľku odtiecť.

Následne uvoľníme maticu, otvoríme klietku lisu a vyberieme výlisky. Tie sa dajú dobre využiť do kompostu, prípadne ako krmivo pre zvieratá.

Vylisovanú šťavu môžeme zavárať alebo ešte jednoduchšie priamo zmraziť. Netreba na to ani žiadne zvláštne fľaše, stačia obyčajné “petky”, ktorý sa po takom horúcom lete, ako bolo tento rok, nájde všade dosť.

A ak chceme šťavu z ovocia zušľachtiť ešte viac a nechceme míňať PET fľaše, môžeme ju dať vykvasiť a pripraviť si vynikajúcu domácu pálenku. Ale o tom niekedy nabudúce.