Čo je dobré vedieť pri výbere hrncov, kastrólov a rajníc?

Kvalitné náčinie je základom každej poctivej kuchyne. Raz darmo, soľ je nad zlato a kuchynské hrnce, kastróly a rajnice zase neoddeliteľnou súčasťou kuchýň. Nepýtajme sa čo by sme bez nich robili. Položme si otázku inak: čo je zásadné z hľadiska ich výberu?

 

Za kvalitnými kuchynskými pomôckami netreba chodiť na kraj sveta. Stačí navštíviť eshop Tescoma a z pohodlia domova si vybrať hrozienka z webového koláča. Kvalita práce s rajnicami, hrncami a kastrólmi sa odvíja najmä od prevedenia a materiálu, z ktorého sú vyrobené.

Vodivosť

Súprava riadu PRESTO od Tescomy

Dobrá vodivosť materiálu vašich hrncov patrí k momentov, ktoré pri varení oceníte. Prečo je dôležitá? V prvom rade zaisťuje rovnomerný rozvod tepla po povrchu celého hrnca. To znamená, že rovnakú teplotu sa podarí docieliť na dne aj na stenách,  vďaka čomu sa pokrm vo vnútri môže variť rovnomerne, bez rizika pripálenia. Ďalším plusom hrncov s vysokou vodivosťou je lepšia regulácia teploty, rýchlejšie dosiahnutie bodu varu a tak isto rýchla reakcia pri znížení teploty variča. Medzi veľmi dobré vodiče tepla patria striebro, meď, hliník, liatina, zlato, nerezová oceľ a rôzne zliatiny týchto materiálov.

Hmotnosť

Luxusný kuchynský riad ULTIMA

Váha hrncov je v modernej kuchyni tiež dôležitá. Človeku, ktorý sa v kuchyni pohybuje hodiny denne, budú iste viac vyhovovať hrnce či rajnice z ľahšieho materiálu, s ktorým sa nemusí mordovať. Núka sa povedať „čím je hrniec ťažší, tým je kvalitnejší“. To ale neplatí. Napríklad hliníkové hrnce majú pri rovnakej hrúbke 3 až 4krát nižšiu hmotnosť ako hrnce nerezové, pritom sú ale odolnejšie voči nárazu a aj viac vodivé. Podľa váhy by sme používané materiály mohli zoradiť nasledovne: hliník, nerez, oceľ, meď, striebro a liatina.

Vlastnosti vybraných materiálov

Hrnce z nerezu patria dlhodobo k vyhľadávaným voľbám gazdiniek aj kuchárov, najmä kvôli ich odolnosti voči oderom, hrdzi a teplotným šokom. Ak tieto hrnce v niečom trochu strácajú, tak je to vodivosť. Tou sa, naopak, môžu pochváliť kastróly vyrobené z hliníku, ktorý predstavuje v zásade najekonomickejší materiál na výrobu kuchynského náčinia.