Čo robí kávu kávou?

Nebolo by to nič zvláštne, ak by ste vy, milovníci kávy, ktorí si práve čítate tieto riadky, v tej istej chvíli zároveň držali v rukách aj svoju rannú šálku kávy. Káva je súčasťou života mnohých ľudí. Dalo by sa povedať, že je akýmsi znakom dospelosti. Na jej chuť musí človek jednoducho dozrieť. Viete, ako prípravu kávy čo najviac vytuningovať?

Známe príslovie hovorí: „Koľko jazykov ovládaš, toľko ráz si človekom.“ Tento frazeologizmus by sa však výstižne dal prerobiť na verziu: „Koľko káv denne vypiješ, toľko ráz si človekom.“ Jedným z dôvodov, pre ktorý majú mnohí kávu tak v obľube, je jej schopnosť prebudiť vás k životu. Správna dávka kávy zaplaví vaše telo adrenalínom a vyburcuje vás do naozaj obdivuhodných výkonov.

Platí však aj to, že nie je káva ako káva. Pri menovaní druhov by ste mohli písať zoznam až do rána, no zvyšujúcej sa popularite sa teší aj bio káva.

Kvalitná káva – kvalitný život

Už len samotný názov bio káva znie o čosi zdravšie. Nemýlite sa, je to naozaj tak. Bio káva vám zabezpečí napríklad prísun potrebných antioxidantov či esenciálnych olejov. Ak si pre ranný pôžitok z kávy zároveň zvolíte kávu, pri ktorej výrobe si dali záležať aj na procese praženia, máte istotu, že bola zbavená aj nepriaznivých kyselín.

Kde sa vzala, tu sa vzala

Skvelou správou je, že kvalitná káva sa už dnes vyrába aj Slovensku. Kávové zrná na výrobu tejto kávy sú dovážané z krajín, v ktorých je pestovanie kávy tradíciou a chlebodarnou aktivitou. Do rebríčka najlepších pestovateľských krajín sveta v oblasti kávy jednoznačne patrí Mexiko, Ekvádor alebo Peru. Z druhého konca sveta tu má zastúpenie napríklad India.

O to väčšia slasť z pitia kávy nastáva, ak sa v jednej káve snúbia kávové zrná rôzneho pôvodu. Takú symbiózu vytvára napríklad arabica z Peru a Etiópie a robusta pochádzajúca z Indie. Túto kombináciu si doprajete pitím organického espressa.

O káve pri káve

Ak by ste sa chceli podobných informácií dozvedieť viac, kúpte si ku káve podobné „čítaníčko“ vo forme zaujímavej knihy. Byť baristom pre podobný druh literatúry nie je podmienkou. Práve naopak, aj laik si príde na svoje. Zároveň si začnete viac uvedomovať výnimočnosť tejto tekutiny. Ako bonus možno natrafíte na zaujímavý recept a ďalší deň sa vám vďaka nemu a nedočkavosti bude ľahšie vstávať.

Zrnko po zrnku

Keď už máte všetky potrebné poznatky a prežívate neutíchajúcu chuť po káve, pripravte si ju ako profesionál. Dôležitým kritériom kvalitnej kávy je jej čerstvosť. Preto si ju vlastnoručne neutíchajúcu. Ručný mlynček na kávu je na to ako stvorený. Vďaka nemu si čerstvú kávu môžete dopriať nielen doma, ale aj v práci či na cestách. Na trhu je dostupných mnoho kvalitných modelov. Aby ste ulahodili nielen sebe, ale aj jazýčku svojho partnera alebo hocijakej nečakanej návštevy, výrobcovia mysleli aj na možnosť nastavenia hrúbky mletia. Mletie zvládne bez ťažkostí aj nežnejšie pohlavie.

Aeropress ako zdroj kávy

Ak už máte kávu pomletú, zostáva vám pred jej vypitím posledný krok prípravy. Jej uvarenie. V tejto fáze využite po mlynčeku na kávu ďalšieho nenahraditeľného pomocníka v kuchyni – aeropress. Príprava kávy pomocou aeropressu je veľmi jednoduchá. Po prepláchnutí filtra zalejete kávu vodou s teplotou 85 °C až 90 °C. Zmes premiešate a necháte minútku lúhovať. Potom nasadíte filter, otočíte, položíte na šálku a prirodzeným tlakom si sami vyrobíte vašu obľúbenú kávu.

Potrebnou súčasťou aeropressu je filter. Zvoliť si môžete buď jednorazový papierový, alebo viackrát použiteľný filter z nerezovej ocele.

Dokonalosť dosiahnutá ručným mixérom

Ak už káva stojí na stole, počkajte! Zoberte do ruky mini mixér a pomocou neho dokonale prepojte chute kávy s prísadami ako je maslo alebo škorica. Zároveň vám takýto šľahač vyčaruje na hladine nadýchanú penu. Takto ručným mixérom pripravenou kávou môžete potešiť aj vašich kolegov v práci či kamarátov na výlete. Ručné mixéry totiž fungujú aj na baterky, no napriek tomu dosahujú vysoké otáčky a navyše sa aj ľahko čistia.

Šálka, ktorá zahreje

Dokonalou bodkou za vašou snahou je šálka, z ktorej kávu pijete. Káva prebudí vaše chuťové poháriky, ale šálka zláka aj vaše oko. Správne zvoleným, obľúbeným hrnčekom s potlačou vyšlete trefnú správu aj vášmu okoliu. Nápisom „Áno, pijem kávu s maslom“ prekvapíte nejedného pozorovateľa. Slogan „My coffee, my power“ dá zas jasne najavo, že po kávovej pauze budete plní energie, odhodlaní s chuťou kávy plniť úlohy každodenného života.