Varené víno iba na Vianoce? Koľkým z nás sa aj bežne počas roka zažiada cítiť vôňu korenia sálajúcu z horúceho nápoja? Poradíme vám, ako si varené víno pripraviť tak, aby chutilo ako na vianočných trhoch.

Pozdvihnime čaše!

Či pripravujeme mäsové, alebo zeleninové pokrmy, hlavným nositeľom ich chuti je použité korenie. Korenie tvorí základ aj pri príprave vareného vína. Samozrejme, nemenej dôležitá je aj samotná značka fľaše. Podľa toho, či máte radi sladké alebo kyslejšie nápoje, si môžete vybrať druh vína a dochutiť ho podľa potreby medom alebo cukrom (klasickým, trstinovým alebo vanilkovým). 

Na varenie môžeme použiť prakticky akýkoľvek druh vína – biele, červené, ale pokojne aj ovocné, napr. ríbezľové víno. Ak máte už dlhšie otvorenú fľašu vína a pochybujete o jeho chuti, radšej si ho uvarte, než by ste ho mali vyliať. 

Žiaden Slovák sa takejto chyby nedopustí. Ceníme si prácu vinárov a typický slovenský alkohol nesmie chýbať na našom stole nielen počas Vianoc či Veľkej noci, ale aj pri akýchkoľvek rodinných sviatkoch či významných udalostiach.

Alchýmia skrytá v korení

Niekto varí varené víno tak, že ho riedi vodou a iný používa ovocnú šťavu. Ak vám však ide najmä o chuť kvalitného vína, ktoré ste si na varenie vybrali, nerieďte ho ničím, iba ho doplňte kvalitným korením. 

Najčastejšie stačí použiť škoricu, klinčeky a badián v správnom pomere. S badiánom opatrne, na liter vína postačia 2 kúsky badiánu, 6 klinčekov a 3 paličky celej škorice.  Ako korenina do vareného vína sa tiež osvedčil aníz alebo sušené ovocie (pomaranče, hrozienka). V tomto prípade bude jeho chuť podobná punču. Obľúbené sú hotové zmesi na prípravu vareného vína. Stačí sa riadiť návodom na prípravu a určite nič nepokazíte.

Nechcete prísť o typickú chuť vína? Varené víno je najlepšie pripravovať tak, že do decilitra vody dáte variť korenie s cukrom. Treba počkať, kým sa voda začne vyparovať a kým sa v nej povarí voňavé korenie. Potom do zmesi prilejte fľašu vína. Aby sa nevyparil alkohol, víno varte len chvíľu. Naopak tí, čo alkohol nemôžu, ho jednoducho z nápoja varením nechajú odpariť pri bode varu.

Len čo pridáte do hrnca všetky potrebné prísady, v domácnosti sa začne šíriť tá známa sviatočná vôňa, ktorá však nepoteší len na Vianoce, ale kedykoľvek, keď máte chuť vychutnať si teplý nápoj pri svetle sviečok a obľúbenej hudbe. 

Príprava akéhokoľvek horúceho nápoja je aj o atmosfére, ktorá sa doma rozhostí, keď sa vzduchom rozplynie vôňa korenia, vanilky alebo čokolády. Poseďte si ako rodina pri šálke horúceho čaju či voňavého vínka nielen v čase Vianoc, ale zakaždým, keď potrebujete zahriať na duši. Skvelé víno s korením na varenie nájdete na www.slovenskedarceky.sk

 

zdroj: unsplash.com + zdroj: freepik.com

 

Facebook Comments

You may also like

Reštaurácia v Pezinku, ktorá mení pravidlá hry: Vitajte vo Vitamín Gallery Pub

Pezinok je známy svojou vinárskou tradíciou a malebnou