Prečo piť čerstvo zomletú kávu, ale nie hneď po upražení? A prečo si nenamlieť kávu dopredu do zásoby? Kto chce piť skutočne tú najlepšiu kávu, musí o nej niečo vedieť.

Čerstvo upražená ako zaklínadlo, ale pozor na to, čo je „čerstvo“

Nemusíte ľutovať, že si doma nie ste schopní navariť kávu, ktorá je ešte teplá z pražiarne. Ideálne samozrejme je využívať kávu, ktorú produkuje slovenská pražiareň kávy, pretože je čerstvá, ale než k vám domov dojte, je tak akurát. Pražená káva by sa totiž nemala používať skôr ako po štyroch dňoch od praženia. Na niektoré druhy kávy, napríklad espresso, by mala odstáť dokonca až 14 dní. Za tento čas sa totiž z kávy uvoľnia plyny, ktoré vznikli pražením a káva tak získa lepšiu chuť. Priamo z pražiarni príliš dobre nechutí. Musí totiž najprv takzvane degasovať, teda uvoľniť zo seba oxid uhličitý (obsahuje ho až 12 %) a ďalšie plyny.

Aká je teda najlepšia káva?

Ideálne je kávu používať 7 až 21 dní po jej upražení. To je obdobie, kedy si užijete tú najlepšiu chuť praženej kávy, akú vám môže dať. Nie je preto od veci vedieť, kedy bola káva upražená. Tento dátum je pre gurmánov dôležitejší než spotrebiteľská informácia o dátume spotreby. Tie najkvalitnejšie kávy sa odporúča spotrebovať do šiestich týždňom od praženie. Ani potom samozrejme nie je špatnou, ale to najlepšie už má za sebou.

Meľte kávu tesne pred použitím

Pokiaľ ide o mletie kávy, tu platí, že najlepšia káva je čerstvo zomletá. Mali by sme preto nakupovať vždy upraženú zrnkovú kávu a mlieť ju len v takom množstve, aké okamžite použijeme. Intenzita kávovej arómy, ktorá sa rozvinie po zomletí, sa nepočíta na mesiace, týždne, dokonca ani na dni či hodiny. Ide o minúty. Každý milovník kávy preto doma musí mať kvalitný mlynček na kávu, prípadne využívať mlynček integrovaný do kávovaru. Len tak si vôňu a chuť kávy užijeme naplno.

Facebook Comments

You may also like

Keď slimáky a slizniaky okupujú záhrady

Prítomnosť slizniakov a slimákov v záhrade je najviac nebezpečná na